‘Van Yerseke naar Hong Kong’

In gesprek met mossel en oester liefhebber Martin Rijk over zijn business in China.
“Ik droomde van oesters, werd ermee wakker en dacht er de hele dag aan.” De 31-jarige Martin Rijk zette alles op alles om zijn oester- en mosselhandel in Azië van de grond te krijgen. Het lukte.

“Ik groeide op in Yerseke, in de cultuur van mosselen en oesters. Mijn ouders hebben een vastgoed advieskantoor en eigenlijk was het mijn bedoeling om in het familiebedrijf te gaan werken. Maar na mijn studie in Rotterdam en Londen begon ik daaraan te twijfelen. Wilde ik wel terug naar Zeeland? Ik had het goed naar mijn zin in Rotterdam en had er een leuke baan. In het weekend kwam ik nog wel vaak in Yerseke. Dan hielp ik een van mijn beste vrienden, Jean Dhooge, weleens met rondleidingen door het oesterbedrijf. Met een andere goede vriend ging ik op een dag mee naar Thailand, Taiwan en China om orchideeën in te kopen voor zijn bedrijf. Sindsdien wist ik het: hier moest je zijn. Hier was handel voor nu en in de toekomst.

Vergelijkbaar

Het liet Martin niet meer los. “Ik dacht er iedere dag aan, maar het duurde een half jaar voordat ik zover was dat ik mijn leuke baan op wilde zeggen.” Hij hakte de knoop door en verhuisde naar Shenzhen in China en vervolgens naar Hong Kong. Een wereldstad met 8 miljoen inwoners op een bewoonbaar oppervlak ter grootte van Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland “Toch is het nog vergelijkbaar met Yerseke. Ik woon in Happy Valley, een rustig deel van de stad met uitzicht op de paardenracebaan vlakbij het strand. En als ik wil, eet ik twee keer per week mosselen.”

Lange adem

De reden daarvan, is dat Martin twee keer per week zelf mosselen en oesters importeert. “Mijn klanten zijn Hotels, Casino’s en Memberclubs.” Die klanten kreeg hij echter niet zonder slag of stoot. “Je moet hier een lange adem hebben. Velen houden het niet vol. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en het duurt lang voordat mensen je business gunnen. Toevallig zakte ook, net na mijn opening in april 2014, de economie hierin naar aanleiding van de “Umbrella movement”. Op zo’n moment moet je doorzetten en creatief zijn. Ik bood hotels aan om zelf de oesters open te komen steken. Eén daarvan zag dat wel zitten. Van daaruit is het gaan rollen.”

‘Hij hakte de knoop door en verhuisde naar Shenzhen in China en vervolgens naar Hong Kong’

Contrast

Het leven in Hong Kong mag dan gelijkenissen vertonen met dat in Yerseke, contrasten zijn er zeer zeker ook. “Het is, met 8 miljoen inwoners en 50 miljoen toeristen per jaar, veel dynamischer. Ik hou daarvan. Het biedt verschrikkelijk veel kansen. En het voordeel van Hong Kong is dat het van de Engelsen is geweest. Daardoor is het meer Westers dan in China. De cultuur is echter nog wel Chinees.
Ze zijn erg bezig met gezichtsverlies. Dit moet je snappen om handel met ze te kunnen doen en vertrouwensrelaties op te bouwen. Aan de andere kant is China al veel verder ontwikkeld dan Europa. Hier betaal je bijvoorbeeld alles, van boodschappen tot de taxi, al met je mobieltje.”

Terug naar Zeeland

Samen met zijn vriendin Liudmilla uit Siberië heeft Martin het goed naar zijn zin in Hong Kong. Waar de toekomst ze nog naartoe brengt? “Daar waar de handel is”, antwoordt Martin. “Ik hoop mijn business verder uit te kunnen bouwen. Misschien komen we in de toekomst wel terug naar Europa of zelfs terug naar Zeeland. Ik hou wel van Zeeland, van de frisse zeelucht, een groene tuin en buiten borrelen met familie en vrienden, dus misschien strijk ik er wel neer voor mijn pensioen. Zeg nooit nooit.”

Tekst  Kim de Booij