Hij werd geboren in Israël, diende daar in het leger, was fotograaf in New York en is nu CEO van viskwekerij Kingfish Zeeland in Colijnsplaat. Ohad Maiman (40) bewandelt allerminst een doorsnee carrièrepad, maar weet maar al te goed waar hij voor staat.
Wanneer je meer achtergrondinformatie over Ohad wilt vinden en het internet op gaat, denk je op zijn minst dat er twee mensen met deze naam zijn. Zo groot zijn de verschillen. Bij de vraag hoe hij in hemelsnaam van Israël uiteindelijk in Colijnsplaat terecht kwam, moet Ohad zelf ook wel even lachen. “Op mijn 21e ging ik uit het Israëlische leger en reisde een half jaar lang rond om nieuwe ervaringen op te doen en plezier te maken. Ik belandde in New York waar ik filosofie en beeldende kunst studeerde. Vervolgens werkte ik als fotograaf en kunstenaar. Dat vond ik geweldig om te doen, alleen het stukje sales vond ik niet zo leuk. Steeds die discussie over de subjectieve waarde.” Dat was in zijn jaren als twintiger, maar als dertiger moest het anders. “Toen vond ik dat het tijd werd voor een baan waarmee ik een gezin kan onderhouden. In 2010 ging ik aan de slag bij de Merhav Group.”
Onder de indruk
Daar werkte hij als ontwikkelaar en manager voor diverse bedrijven in de olie- en gasindustrie, de petrochemie, de waterzuivering en de landbouw. En hij kwam er voor het eerst in aanraking met landbased aquaculture. Tijdens een beurs in Denemarken leerde hij Kees Kloet kennen, de eerste ‘boer’ die Yellowtail Kingfish op land kweekte. “Ik was onder de indruk van de potentie die er op dit gebied lag en besloot me hier verder in te verdiepen. In 2015 richtte ik samen met Hans den Bieman en Kees Kloet Kingfish Zeeland op. Kees leerde me ontzettend veel. Waarom we bepaalde keuzes moesten maken qua ontwerp, techniek en leveranciers bijvoorbeeld.” De Yellowtail Kingfish is een duurzaam alternatief voor tonijn en zwaardvis. De vis wordt zonder chemicaliën, antibiotica of vaccins gekweekt met groene energie. Ze worden gevoed met biologisch visvoer en zwemmen in waterbassins met gezuiverd zeewater uit de Oosterschelde dat ook nog eens drie keer per dag wordt ververst. “De reacties waren positiever dan we hadden verwacht. De chefs van restaurants, zoals Mart Scherp, vinden het een goed product om mee te werken.” Verwacht wordt dat Kingfish de komende 15 jaar nog zeven tot acht keer groter kan worden.
‘De chefs van restaurants vinden het een goed product om mee te werken’
Duurzaam product
Dat het bedrijf onder andere de Horecava Innovation Award 2018 won, is een mooie opsteker. “Dat zijn belangrijke prijzen voor ons. Het geeft je het gevoel dat je op de goede weg bent. Ik sta zelf echt voor honderd procent achter dit product. We willen een vis leveren die écht gezond is. We staan aan het begin van een grotere trend, mensen zijn steeds vaker bereid meer te betalen voor duurzame producten. Zelf wil ik dat voor mijn dochters ook.” Samen met zijn gezin vestigde Ohad zich in Amsterdam, onder andere vanwege de internationale school voor de kinderen. Nu is hij zo’n twee à drie dagen per week in Zeeland bij de kwekerij. De andere dagen is hij bezig met sales in binnen- en buitenland.
Nederlands leren
Dat Ohad geen Nederlands spreekt is tot nu toe nooit een probleem geweest. “Ik heb wel snel de menukaarten in het Nederlands leren lezen. Zodat ik wist wat kabeljauw en garnalen zijn, haha! Maar het begrip van de Nederlandse taal komt langzaam aan. Een gesprek met een aantal herkenbare woorden kan ik redelijk volgen.” Hij ervaart het als comfortabel om hier te werken en vindt Nederlanders op een positieve manier direct en praktisch. Uiteindelijk verhuizen naar Zeeland? “Dat zie ik voorlopig niet gebeuren, want allebei onze dochters gaan naar de British School in Amsterdam, maar ik zou ooit wel een vakantiehuisje willen om te genieten van het strand en de rust hier. Officieel ben ik voor vier jaar gecontracteerd, maar ik voel me emotioneel verbonden met het bedrijf. Het liefst wil ik de rest van het verhaal ook meemaken.”