Het mocht met recht een uitdaging genoemd worden. Deze tuin in het plaatsje Spui was niet alleen rijkelijk voorzien van bedrijfspuin, grind en beton, maar testte ook nog eens de creativiteit van de nieuwe inrichter met haar grote hoogteverschillen.
“Het biedt een extra uitdaging, zo’n hoogteverschil, maar zeker ook mooie kansen’, zegt tuinontwerpster Sandra Korstanje van SK tuinatelier. “Een hoogteverschil kan, doordat je met een trap in een ander gedeelte van de tuin komt, namelijk ook een extra beleving geven. Daarbij komt bovendien dat in dit geval de tuin uitmondt op een leuk watertje en je uitzicht hebt op mooie natuur. Dus afgezien van het puin, was het al met al een prima uitgangssituatie.”
Speels
En dat blijkt ook wel, nu we het eindresultaat zien. Met het hoogteverschil is heel speels omgegaan door vanaf het ruime terras eerst een paar verlaagde gedeelten met grind en beplanting te maken en vervolgens pas een trap toe te passen. “Je wilt vanaf het terras niet meteen de diepte in, omdat je dan een groot deel van het uitzicht op je tuin mist”, legt Sandra uit.
‘Contrasterende materialen versterken elkaar. Vandaar ook de afwisseling van fijne siergrassen, bloemen met sprekende kleuren en meerstammige boompjes.’
Het terras zelf is ruim opgezet. “Het gaat om een groot gezin, dus ze wilden graag veel plek om te zitten. Daarnaast gaven ze aan bij voorkeur een onderhoudsvriendelijke tuin te willen. Door na het terras dus grind en toefjes groen te gebruiken, kom je aan die wensen tegemoet, zonder dat het één grote steenoppervlakte wordt. En hebben ze uiteindelijk toch nog vragen over de beplanting, dan mogen ze me altijd even bellen voor advies.”
Zwembad
Dan valt vanaf het terras natuurlijk ook meteen het zwembad op. Dit ligt niet, zoals je meestal ziet, verzonken in de grond, maar juist deels erboven. Een praktische en esthetisch succesvolle oplossing, maar wel een technische uitdaging voor de zwembadspecialist. “Om dit te realiseren hebben we gewerkt met isostone blokken”, legt Rian Taalman van Cota Zwembaden uit. “Dit zijn geïsoleerde bouwblokken die na plaatsing gevuld worden met gewapend beton. Dit zorgt voor een zeer stevige constructie.”
Contrast versterkt
Die zware materie wordt volledig aan het zicht onttrokken door de zandkleurige natuursteen-strips, waarmee de bovengrondse wanden van het zwembad zijn bekleed. Het contrast met de naastgelegen robuuste trap van Oud-Hollands beton is groot. “Contrasterende materialen versterken elkaar”, legt Sandra uit. “Vandaar ook de speelse afwisseling van fijne siergrassen, bloemen met sprekende kleuren en meerstammige boompjes. Het geeft extra belevingswaarde aan de tuin.”
Zwarte grond
Je kunt je gewoon niet meer voorstellen dat hier ooit zoveel puin heeft gelegen. Maar aannemer Piet Hamelink van PH Verhuur & Aanneming weet het nog maar al te goed. “Het ging om honderden tonnen puin, ontzettend veel dus. We ontdekten het toen we begonnen te graven om de hoogtes in de tuin op de juiste plek te leggen. Nu moesten we dus eerst puin ruimen en vervolgens een groot gat met nieuwe aarde opvullen. Ik adviseerde zwarte tuinaarde, voor een optimale tuinaanplanting.”
Precisie
Piet werd door de familie gevraagd om dit project uit te voeren en te begeleiden. Hij vroeg op zijn beurt hovenier Niek de Ruiter van De Ruiter Tuinen om de uitwerking samen met hem in praktijk te brengen. “Je hebt de juiste mensen nodig om tot de beste resultaten te komen. Dat kun je niet alleen. Ik had al vaker projecten samen met Niek gedaan en dat bevalt steeds goed”, aldus Piet. En Niek: “Voor mij was dit een leuke klus om uit te voeren vanwege de uitdagingen van de hoogteverschillen en het mooie ontwerp. Hier kan ik echt een verschil maken met precisiewerk en goede communicatie. Want alleen daarmee kom je tot het perfecte eindresultaat.” En dat is het geworden, precies volgens het ontwerp. Vooral het contrast van de materialen en ook de kleuren vindt Niek heel geslaagd. “Een zwarte schutting moet je maar durven en zoveel kleuren bloemen, zelfs oranje, zie je ook niet overal, maar hier past het perfect bij elkaar.”
‘Ze kunnen zelfs een groot deel van het jaar van het zwembad genieten, dankzij de automatische filter, de verwarming en het rolluiksysteem.’
Genieten
De familie hoeft nu nog maar één ding te doen: genieten. En dat kan het hele jaar door. “Ze kunnen zelfs een groot deel van het jaar van het zwembad genieten, dankzij de automatische filter en de verwarming via de luchtwarmtepomp en het rolluiksysteem met zonnelamellen”, vult Rian nog aan. Verrassend, want deze installaties hadden we nog niet opgemerkt. “Het systeem is onder het zwembad weggewerkt. Het opent en sluit bovendien volledig automatisch.” Een mooi staaltje techniek dus, dat perfect past in deze prachtige, gebruikersvriendelijke tuin.
Tekst Kim de Booij
Fotografie SK tuinatelier