Waar moet je als eerst naar kijken? Die vraag stelden we onszelf toen we deze verbouwde woning in Kapelle zagen. Er speelt zoveel bij deze, eens zo eenvoudige, vrijstaande woning. Je bent niet zomaar uitgekeken.
De eigenaren wilden niet graag verhuizen. Ze hadden het erg naar hun zin op deze plek, maar hun huis voelde wat hokkerig, de keuken stond apart van het woongedeelte en het ontbrak aan een fijne sportruimte. Ze schakelden de hulp van architect Fierloos in. “Aan mij de taak om de puzzel te leggen en in de bestaande woning zoveel mogelijk op te lossen, zodat we zo min mogelijk overhoop moesten halen”, aldus Martin Fierloos.
Waar te beginnen?
Eerst maar eens goed naar de voorgevel kijken. Vaak springt er één aspect uit, maar dit keer weten we niet waar we moeten beginnen. Het grote witte kader misschien, dat tot ver in het dak doorgetrokken is? “Dat is inderdaad een best markant onderdeel. Het ziet eruit als een groot raam, maar eigenlijk zit er maar een smalle strook glas achter. Dit komt namelijk uit in de hal met de trap. Daar wil je wel voldoende licht, maar ook graag privacy. Die smalle strook glas biedt beiden.”
Zwart en riet
Dan verder. Minstens even opvallend is de keuze van de zwarte gevel in combinatie met de rieten kap. Dat zie je niet veel. “Onder riet zit vaak een witte gevel. Dat past heel mooi bij groene natuur. Maar in deze omgeving hebben we bewust voor iets anders gekozen. De combinatie van het zwart enerzijds en de natuurlijke materialen van het riet, de entree en de schutting is wat het een mooi geheel maakt. En hierin komt dat witte kader dan ook weer extra goed tot zijn recht. Juist dat contrast doet het hem.”
Details: typisch Fierloos
Verder kijkend valt vooral de detaillering ons op. Zo zijn de kozijnen van de entree bijvoorbeeld onzichtbaar weggewerkt in de gevel. Marco van de Linde van Bouwbedrijf Van de Linde: “Die detaillering is typisch Fierloos. Het stelt ons als bouwbedrijf soms voor uitdagingen, maar het zorgt steeds voor een fantastisch eindresultaat en daar maken we graag deel van uit. We vinden het belangrijk om kwaliteit te kunnen leveren. Om de ideeën van de architect perfect uit te voeren. Toen we de tekeningen voor dit huis zagen, kregen we er dan ook meteen zin in. De vele details en bijzonderheden, maar toch ook de eenheid van het geheel. We zijn blij dat we hieraan mee hebben kunnen werken.”
Zuiver
Die eenheid is wat Fierloos in al haar projecten nastreeft. “Je wilt iets zo zuiver mogelijk ontwerpen, met zo min mogelijk latjes en andere randzaken, en alles zo goed mogelijk op elkaar afstemmen.” Ook aan de achterkant van de woning is dat terug te zien. Links en rechts is er symmetrisch uitgebouwd. Deze woonkamer en nieuwe sportruimte, vormen één geheel met het mooie terras met Louvredak ertussenin. Het houten terras loopt juist verder dan de gevel, zodat het de tuin als het ware naar binnen haalt. “Vandaar ook overal die ramen tot beneden. Dat versterkt dit beeld nog meer.”
Perfectie
Binnen ontdekken we nog meer doordachte ontwerp-kenmerken, zoals de houten trap die als een loper overgaat in de plintloze eikenhouten vloer. “Hier hebben we Van den Dongen uit Goes voor ingeschakeld. Zij kunnen dit als geen ander.” Bart van den Dongen: “Bij plintloze vloeren gaat het om perfecte detaillering. Dat vraagt vakmanschap en kwalitatief hoogwaardig materiaal. Wij gebruiken hout dat speciaal gedroogd is, zodat er nauwelijks sprake is van krimpen en uitzetten.” De vloer loopt door tot in de keuken en is, zoals dat heet, ‘fijnbezaagd’. “Dat geeft een doorleefde uitstraling, die mooi contrasteert met de moderne inrichting.”
Onze conclusie? Dankzij een architect, een bouwbedrijf en parketspecialist die op elkaar ingespeeld zijn en weten wat perfectie betekent, had de transformatie van deze eenvoudige woning naar een moderne villa niet beter bedacht en uitgevoerd kunnen worden.
‘Toen we de tekeningen voor dit huis zagen, kregen we er dan ook meteen zin in’
Tekst Kim de Booij
Fotografie Limit fotografie & Fierloos Architecten