Streekeigentijds!

‘Streekeigentijds’, zo noemt Kort Geytenbeek Architecten deze karakteristieke woning bij de vuurtoren in Nieuw-Haamstede. Een creatieve samenvoeging van streekeigen en eigentijds. Maar streekeigen was niet hoe de plannen er in eerste instantie uitzagen.

“De eigenaar toonde ons een plaatje van een grote, witte villa in koloniale stijl”, begint Benno van Luttikhuizen, directeur/architect van Kort Geytenbeek architecten. “Zoiets moest het worden. Mijn collega Menno van der Wekken ging hiermee aan de slag en kwam met een soortgelijk ontwerp. Van daaruit hebben we ons laten sturen door de klant. Dat is onze werkwijze. We hebben niet echt een specifieke eigen stijl, die we koste wat kost door willen voeren. We laten ons leiden door wat de klant wenst. Wel kijken we kritisch naar de context waarin de woning wordt gebouwd. Een woning mag best iets streekeigens hebben, maar dan wel op een eigentijdse manier. Dat is het uiteindelijk geworden: Streekeigentijds!”

Schuur

Van de buitenkant lijkt het alleen een woonhuis met een schuur te zijn, maar er zit veel meer achter het ontwerp. “We zorgen altijd voor een stukje verfijning. Bij deze woning is dat onder meer het contrast tussen de gepotdekselde ‘schuur’ en de strakke witte muren van de ‘woning’. In die zin reageert de woning ook op zijn omgeving. Kijk maar naar de vuurtoren. Samen vormen ze een interessant samenspel van kleurcontrasten.”

‘We zorgen altijd voor een stukje verfijning’

En zo zijn er nog een hoop bijzonderheden aan deze woning op te noemen. Neem alleen al het windvaandeltje, dat zelfs in de bouwtekeningen is meegenomen en volledig werkzaam is. Maar ook de verschillende kleuren dakpannen, de langwerpige dakramen en de bijzonder slanke houten kozijnen. Overal is gewerkt met oog voor detail. “Dat is waar een architectenbureau het verschil maakt. Wij gaan daarin bijzonder ver. Het komt ook terug in onzichtbare dingen, zoals slim weggewerkte installaties en uit het zicht geplaatste zonnepanelen.” Die hadden we inderdaad nog niet opgemerkt. Waar liggen die dan? “Op de luifel. Hiervan hebben we de opstaande rand iets verhoogd, zodat de zonnepanelen uit het zicht blijven.”

‘Overal is gewerkt met oog voor detail’

Binnen

Buiten zijn we al 100% overtuigd. Dit is een zeer geslaagd project. Het huis in combinatie met de, dus niet geheel toevallig, ook tweekleurige vuurtoren, maakt het totaalplaatje compleet. Hoe zou het binnen zijn? Nou, daar komt het Zeeuwse strandgevoel op je af. In het witte ‘woonhuis’ is een gezellige ruime leefkeuken geplaatst. De woonkamer ligt in de zwarte ‘schuur’ en de raampartijen aan de zonzijde zorgen overal voor veel lichtinval. Dat dit in de zomer niet teveel en in de winter niet te weinig is, wordt prima geregeld door de luifel.

Praktisch

De architect heeft niet alleen esthetisch, maar ook praktisch meegedacht. Zanderige strandvoetjes zijn geen probleem op de makkelijk te reinigen gietvloer. De vele slaapkamers bieden ruimte voor veel gasten en de open haard zorgt in de koude dagen voor warmte en gezelligheid. Je ziet ook hier weer dat er tot in de puntjes is nagedacht over de afwerking. Het is daarom moeilijk voor te stellen dat deze woning binnen 6 maanden gebouwd is. “Dat komt enerzijds doordat we de bouwtekeningen vooraf tot in detail hadden uitgewerkt en anderzijds doordat we gewerkt hebben met houtskeletbouw en veel delen dus prefab aangeleverd konden worden.”

Energiezuinig

Ook de keuze voor houtskeletbouw is weer goed doordacht. “De eigenaar wilde graag zo energiezuinig mogelijk bouwen. Dat klinkt ons als muziek in de oren. Met houtskeletbouw en een dunne gevelsteen is het mogelijk om luchtdicht te bouwen. Hiermee bereik je een grote energiebesparing. Verder hebben we ledverlichting, triple glas, zonnepanelen en een zonneboiler gebruikt. De woning is volledig gas-loos en energieneutraal.”

Grootste verdienste

Het eindresultaat? Een mooie, karaktervolle en comfortabele woning op een idyllisch Zeeuws plekje. Het mag dan begonnen zijn als koloniale villa, nu staat er een ‘streekeigentijdse’ woning. Dat is misschien nog wel de grootste verdienste van het geheel.

Tekst Kim de Booij
Fotografie Limit Fotografie