Wat je krijgt als sterrenchef Syrco Bakker en allround koffiespecialist Rob Clarijs hun krachten bundelen? Oostenwind, een sublieme koffie waarin je hun ambitie, authenticiteit, trots en passie proeft. VIVACE sprak met Rob en Syrco onder het genot van een heerlijke… koffie.
Syrco Bakker kreeg in december 2018 zijn tweede Michelinster voor restaurant Pure C in Cadzand en Rob Clarijs won in april 2019 de befaamde internationale koffiewedstrijd Coffee Masters in Londen. Ze laten zich al een aantal jaren zien op het hoogste niveau binnen hun vakgebied. Syrco is naast chef-kok ook oprichter van Hierbas de Las Dunas, een kruidenlikeur gemaakt van lokale Zeeuwse kruiden en Rob richtte een aantal jaren terug zijn koffiemerk De Zeeuwse Branding op, dat zich richt op het hogere segment horeca in Zeeland. En dat brengt ons bij het volgende dat de twee gemeen hebben: Zeeland.
Zeeland én Indonesië
Rob, geboren en getogen in Zierikzee, richtte in 2015 zijn koffiemerk De Zeeuwse Branding op om zo Zeeland niet alleen te voorzien van specialty koffie, maar ook om zijn provincie op de kaart te zetten. Syrco, opgegroeid in Brabant, werd in 2009
‘Oostenwind is een creatie en niet zomaar een koffie, maar een samenwerking van vakmanschap, herkomst en ambitie.’
verliefd op Zeeland toen hij bij restaurant Oud Sluis*** onder de hoede werd genomen van Sergio Herman. Inmiddels staat hij bekend om zijn befaamde gerechten met lokale Zeeuwse producten. Beide heren hebben dus niet zomaar een connectie met Zeeland, maar het Zeeuwse water stroomt bij ze door de aderen. Wat bij Syrco ook door zijn aderen stroomt is Indonesisch bloed. En dat proef je in zijn gerechten, want daarin refereert hij graag naar zijn half Indonesische afkomst. Wanneer je met Rob over specialty coffee praat zal er geen vraag zijn die hij niet kan beantwoorden. Koffie is zijn obsessie en dat merk je in elk gesprek.
Kintamani
De Indonesische roots van Syrco smelten samen met de Zeeuwse roots van Rob in Oostenwind, een koffie waarbij herkomst essentieel is. Tijdens het bezoeken van de koffieplantages in Indonesië bleek de Balinese koffie uit de Kintamani bergen de perfecte boon. In de afgelopen jaren heeft de Indonesische koffiescene een verschuiving meegemaakt waarbij meer boeren koffiebonen van specialty kwaliteit produceren om te voldoen aan de vraag naar koffie van verfijndere kwaliteit. De oprichters van het Karana-verwerkingsstation, Rodney en Edi, verwerken koffie die geproduceerd wordt in Kintamani, een regio gelegen aan de westzijde van de actieve vulkanische berg Gunung Batur. De smaak van deze Kintamani koffie is enorm verbeterd dankzij het beter sorteren en verwerken van de koffiebessen, zoals het drogen in speciaal ontworpen droogrekken. Vaak vindt dit buiten plaats, maar het nadeel hiervan is het effect dat het weer op het proces kan hebben. Door een kas te bouwen en de bonen daarin te laten drogen, kan Edi het droogproces beter controleren met een schonere koffie met heldere uitgesproken smaken tot gevolg. De koffie importeert Rob zelf, van het verwerkingsstation direct naar de branderij, zonder tussenhandelaren: fair chain.
Speciaal porselein
Om deze unieke koffie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is een gemiddelde mok of kopje natuurlijk niet toereikend. Daar is special servies voor nodig. Daarom hebben Syrco en Rob samen met designstudio Attach Studio een eigen porseleinen servies ontwikkeld. Dit servies is ontworpen om als ware samensmelting om de drinkervaring te vergroten, zowel in drinkgemak als esthetisch. Oostenwind is zo ook een prachtig geschenk!
“Syrco stelt in zijn manier van werken hoge eisen op kwaliteit, beleving en smaak, net als ik. Een gerecht gaat de keuken niet uit als het niet aan zijn eisen voldoet, daar herken ik mezelf in als het gaat om koffie.” – Rob
“Nooit stilstaan en jezelf blijven ontwikkelen en onderscheiden, dat is iets wat Rob en ik beiden doen. Als je dat combineert met passie voor een product en vakmanschap dan ontstaan er hele mooie dingen.” – Syrco
Fotografie Joey Rietveld, Zesvoetzeven