Pal in het kloppende hart van de stad Sluis, staat het enige Belfort van Nederland. Terwijl er in de raadzaal een huwelijksvoltrekking plaatsvindt, praten wij in de oude burgemeesterszaal met wethouder Jack Werkman. Hij werd in november 2014 door een speciaal ingestelde VVD adviescommissie én de Sluise VVD-fractie als meest geschikte kandidaat beoordeeld.
Het centrum van Sluis is één grote gezellige flaneerwinkel waar shoppen en culinair genieten samen gaan. Maar liefst zeven dagen per week het hele jaar door, zijn de winkels in Sluis geopend. Ook op zon- en feestdagen (m.u.v. 25 december en 1 januari). De goede restaurants en het gevarieerde winkelaanbod zorgen ervoor dat er jaarlijks zo’n 4,5 miljoen mensen de weg naar Sluis weten te vinden. “Je kunt echt merken dat de stad bruist. Er zijn veel horecagelegenheden en speciaalzaken, er is een groot winkelaanbod en er is genoeg te doen op het gebied van toerisme en recreatie”, vertelt Werkman, de opvolger van Stan Lauret. Dat maakt Sluis een ideale thuis- en uitvalbasis voor shoppers, lekkerbekken, sportievelingen, natuur- en cultuurliefhebbers. “Er speelt veel en er is veel te doen. Dat trekt me.”
Jack Werkman woonde en werkte in Scherpenisse toen hij in november 2014 benoemd werd als wethouder van Sluis. Hij was fractievoorzitter van de VVD in de Thoolse gemeenteraad, Statenlid en werkte als accountmanager bij het bedrijf AuteQ. “De eerste paar maanden als wethouder waren erg zwaar. Veel nieuwe indrukken en lange werkdagen. Ik sliep vaak in Groede, omdat ik ook ‘s avonds veel afspraken had staan. Gelukkig verkochten we ons huis in Scherpenisse snel.” In februari verliet Werkman, samen met zijn vrouw Arjanne en hun twee zoons Erik-Jan en Laurens, Scherpenisse en verhuisde naar Waterlandkerkje. “Ik heb het vanaf dag één naar mijn zin. We zijn hier enorm goed, warm en hartelijk ontvangen. Mijn zoons zeiden zelfs na een paar weken dat ze niet meer terug wilden naar Scherpenisse. Ook mijn vrouw Arjanne heeft inmiddels haar draai hier gevonden en door school en kerk nieuwe contacten opgedaan. Het is fijn dat we hier zo snel konden gaan wonen.”
Werkman heeft de volledige portefeuille overgenomen van Lauret – dus met onder meer financiën, personeel en organisatie, WMO, Jeugdzorg en project Havenontwikkeling Breskens. “Het is een voorrecht om dit ambt een tijd te mogen uitoefenen. Nu het eerste jaar erop zit, heb ik qua cyclus alles gehad en veel meegemaakt. We hebben net de begroting voor volgend jaar vastgesteld. Dat is toch wel een mijlpaal.”
De Gemeente Sluis heeft zeventien prachtige kernen en ligt in het westen van Zeeuws-Vlaanderen. “De Gemeente Sluis heeft een oppervlakte van 30.000 hectare en is lid van de P10: Het samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten in Nederland. Ook is de bereikbaarheid een stuk toegenomen sinds de aanleg van de nieuwe N61.”
Veel dagjesmensen komen voor het gezellige centrum van Sluis dat binnen de stadswallen ligt. Meer dan 150 winkels, restaurants, cafés en banken geven een sfeer en ambiance die men alleen in Sluis aantreft. Met de rijke historie van de stad, is er voor ieder wat wils! Het kanaal, beter bekend als ‘De Damse Vaart’, het Belfort, waarvan het prachtige interieur van de raadzaal zeker een bezoekje waard is, De Steenen Beer, molen ‘De Brak en de St. Janskerk ruïne. J.H. Van Dale, de samensteller van het woordenboek ‘De Dikke van Dale’ werd op 15 februari 1828 in Sluis geboren. Bezoek het prachtige interactieve museum ‘t Belfort en ruik aan de geschiedenis van Sluis.
Tekst Marina Smits