“Wij willen onze kinderen meegeven dat het speciaal is om hier te wonen. Op dit moment vinden ze het nog heel gewoon om door het huis te fietsen, maar dat is het natuurlijk niet.” Aan het woord zijn Jorn de Boer en Jorien Verdijk, gelukkige bewoners van Huis der Boede in Koudekerke. Ze zijn bezig om het landhuis in te richten als luxe bed en breakfast. “Als we een droom hebben, proberen we die ook na te leven”.
Het was liefde op het eerste gezicht toen ze Huis der Boede binnenliepen voor een bezichtiging. “Er gaat helemaal geen romantisch verhaal aan vooraf”, lacht Jorien. “Jorn kwam het huis tegen op internet. In die tijd waren we ons huis in Breukelen aan het opknappen en we waren blij dat het bijna klaar was. Het was dus echt niet de bedoeling om te verhuizen.” Jorien: “Ik had altijd al de ambitie om een bed en breakfast te beginnen en we besloten om te gaan kijken. Het landgoed was één grote modderpoel en het huis was vooral erg leeg, alles was weggehaald.” Het stel kon daar wel doorheen kijken en voorzichtig kwam hun droom tot leven. “We hadden contact met de makelaar, maar lieten het hele verhaal toch een tijdje rusten. In de zomer van 2017 wilden we nog een keer gaan kijken, maar onze bezichtiging werd afgebeld omdat het huis verkocht was. Dat vonden we een enorme teleurstelling. En zo ontdekten we dat we dit wel heel graag wilden.” Een paar dagen later kregen ze te horen dat ze alsnog in gesprek konden gaan. Binnen een paar maanden verhuisden ze naar Zeeland en plaatsten ze hun meubels in het enorme huis, dat ze van de onderste tot de bovenste verdieping onderhanden nemen.
Rijke geschiedenis
Het rijksmonumentale Huis der Boede kent een veelbewogen geschiedenis. Het werd in de achttiende eeuw gebouwd voor de burgemeester van Vlissingen, die het als buitenplaats gebruikte. In de eeuwen ervoor stond er al een kasteel met die naam, maar dat was compleet in de as gelegd. Diverse families bewoonden Der Boede, tot het landhuis In 1940 werd gevorderd door de Duitsers om als huisvesting voor Wilhelm Münzer en zijn staf te dienen. In deze periode is het originele interieur grotendeels door verbouwingen verloren gegaan. Door de inundatie kwam de tuin onder water te staan. Na de droogmaking werd de buitenplaats gebruikt voor opvang van repatrianten
en oorlogsinvaliden. Later woonden mensen uit de directe omgeving die verpleging nodig hadden in Der Boede en zo ontstond hier in 1949 het eerste verpleeghuis van Nederland. Er werden twee grote zijvleugels aan het pand gebouwd voor patiëntenopvang. Huis Der Boede was in latere jaren eigendom van het SVRZ, de Stichting Voor Regionale Zorgverlening. Die besloot het pand een nieuwe bestemming te geven. In 2006 zijn de beide vleugels gesloopt en het herenhuis is gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Daarna werd het te koop gezet. Daarna werd Huis der Boede anti-kraak bewoond.
‘Op dezelfde dag dat we getekend hebben, zijn we met onze spullen in het huis getrokken.’
Monumentaal
Jorn en Jorien waren dan wel enthousiast over Der Boede, maar er moest veel nagedacht en geregeld worden. Want hoe pak je een zo groot project op de goede manier aan? Jorn: “Op dezelfde dag dat we getekend hebben, zijn we met onze spullen in het huis getrokken. Onze meubels stonden er wat verloren bij, maar we konden zo ons avontuur van binnenuit beginnen. Er waren minimale voorzieningen, we konden koken en er was een douche, maar het huis was vooral leeg. Dat schrikt veel mensen af, maar wij vonden het juist aantrekkelijk, omdat we het pand zonder verlies van authenticiteit op onze eigen manier kunnen inrichten.” Der Boede is een rijksmonument, iets wat veel zorg en aandacht vraagt. Daarom werd een architect aangetrokken die gespecialiseerd is in monumentale panden. Het stel is dik tevreden met de samenwerking: “Zo’n architect weet welke contacten je moet hebben, hij weet hoe alles werkt met een monumentencommissie en met vergunningen. We zaten op dezelfde lijn dat we de eigenschappen van het pand zoveel mogelijk in tact willen laten. We staan steeds opnieuw voor keuzes. Wij willen kiezen voor authentiek, maar wat is dat dan? Er hebben al eeuwen zoveel verschillende mensen gewoond op Der Boede dat je je kunt afvragen wat de originele staat van het huis is. Een ander punt
is dat het leefbaar moet blijven. Denk maar bijvoorbeeld aan verwarming. Je kunt moeilijk overal haarden gaan plaatsen omdat het recht doet aan de originele staat van het huis. En de stookkosten moeten hanteerbaar zijn. Wij hebben een jong gezin, de derde is op komst en dat betekent dat het wooncomfort belangrijk is, het is tenslotte ons woonhuis.”
Interieur
Het interieur krijgt steeds meer vorm. Op de benedenverdieping is de zeeblauwe ontbijtkamer een eyecatcher. Vier oude wandschilderingen, een raampartij met zicht op het landgoed en een prachtig plafond zorgen voor een fascinerend geheel. “Dit is mijn favoriete plek”, lacht Jorien. “Het is toch fantastisch als je hier mag wonen?” Ze geeft een rondleiding door het huis. Kamer na kamer wordt opgeknapt en de benedenverdieping is voor een groot gedeelte klaar. Er is inmiddels een keuken en als je de trap afgaat naar het souterrain, tref je daar een ruimte met een indrukwekkend paneel vol knoppen en kabels. Jorn: “Toen we hier startten, hebben we eerst gewerkt aan de basisvoorzieningen zoals riolering en elektra. De wanden zijn geïsoleerd en er is door het hele huis een ventilatiesysteem aangelegd. Niet overal gaan de grote ramen gemakkelijk open. En frisse lucht is natuurlijk heel belangrijk. In de ‘kelder’ zijn ook de slaapkamers van het gezin en het is de bedoeling dat er op termijn drie studio’s komen voor gasten.
Bed en breakfast
“Het plan was oorspronkelijk om de bed en breakfast in 2019 te openen. Maar met ons derde kindje op komst ligt onze prioriteit vooral bij ons gezin. Intussen gaat het verbouwen gewoon door, maar ons tempo ligt inmiddels wat lager.” Als we de imposante trap oplopen, komen we bij de vijf kamers die als bed en breakfast verhuurd zullen worden. Ruime, hoge kamers (4 meter hoog) met elk een eigen badkamer. De contouren zijn duidelijk zichtbaar, de afwerking is in volle gang. “We hebben contact gelegd met verschillende lokale bedrijven en zijn tevreden over de resultaten tot nu toe. Stichting het Zeeuwse Landschap helpt ons bij het onderhoud van de tuin en het bos. Vijf hectare, dat is te veel om zelf te doen en zij weten precies wat hier het beste in de buitenruimte past.” Iets verderop wordt druk gebouwd: Buitenplaats der Boede is een project met 22 kavels waarop villa’s gebouwd worden.
‘Wij vinden het een eer om in zo’n mooi pand op een landgoed te wonen.’
Droom
“Wij vinden het een eer om in zo’n mooi pand op een landgoed te wonen”, vertelt Jorn. We willen andere mensen ervan laten meegenieten. Door de bed en breakfast, maar ook door een opengestelde route aan de voorkant van het landgoed. Wandelaars kunnen langs het hertenkamp lopen. “Ja, die herten verzorgen wij. Een hertenverzorger helpt ons om de groep te verjongen. En verder is het niet zo moeilijk: dieren voeren kan iedereen volgens mij.” Jorn en Jorien zijn er duidelijk over: “Het is echt een onderneming die we opzetten naast ons huidige werk. Het zal blijken of het haalbaar is om alles zelf te doen, of dat we anderen gaan inschakelen. We zijn er aan begonnen met de gedachte dat we meer tijd met het gezin thuis willen doorbrengen. Dat betekent niet dat je het minder druk krijgt, maar dat je je leven anders invult. Nu zitten we nog middenin een flink project, waar we van genieten. Wat de toekomst precies gaat brengen weten we niet. We hopen natuurlijk dat we hier over tien jaar goed leven met ons gezin, met een prettig lopend bedrijf waarbij we een fijne balans hebben gevonden tussen werk en privé. We zijn onze droom in ieder geval aan het waarmaken.”
Tekst Ella-Maria Beekman
Fotografie Ernesta Verburg