‘Ja, ik wil…’

Er is één dag in het leven die helemaal om jou en je geliefde draait. Waar maanden van zorgvuldig plannen, keuzes maken, voorpret en de nodige stress aan vooraf gaan. Een dag waar je ongegeneerd mag genieten van alle aandacht en luxe, maar ook een dag waarop je elkaar eeuwige trouw belooft tegenover familie en een Buiten­gewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). Margot den Toonder-Matthews is BABS van de gemeente Goes en vertelt alles over de huwelijksvoltrekking.

Margot is zelf op een wel heel bijzondere manier getrouwd. In 2012 won ze namelijk een geheel verzorgde bruiloft via SkyRadio, waarbij Xander de Buisonjé de huwelijksvoltrekking deed. “De aanloop ernaartoe was heel heftig. Leuk heftig. Ik denk nog zo vaak terug aan kleine momenten uit onze ceremonie”, vertelt Margot vol enthousiasme, terwijl ze in haar toga in de trouwzaal van het stadhuis staat. Toen Margot de vacature voor trouwambtenaar bij de gemeente Goes voorbij zag komen, twijfelde ze geen moment. “Ik werd heel blij van de vacature. Dat klinkt heel gek, maar ik werd er zo enthousiast van.  Dat komt volgens mij echt doordat ik zelf een hele mooie ceremonie heb meegemaakt. Daarnaast ben ik een echt ‘mensenmens’ en altijd geïnteresseerd in verhalen van andere mensen. Van een ceremonie krijg ik heel veel energie en tegelijkertijd lever ik een bescheiden bijdrage op een immens groot moment in iemands leven.”

Iedere gemeente heeft een aantal trouwambtenaren in dienst. De vacature waarop Margot afgelopen jaar reageerde, zorgde voor veel respons.
Margot: “Er waren bijna 90 geïnteresseerden. Ik had echt nooit verwacht dat ik het zou worden.” Uiteindelijk zijn er drie jonge vrouwen aangenomen, onder wie Margot. Over de selectie: “Je moet representatief zijn, want je bent het visitekaartje van de gemeente. Je moet voor een groot publiek durven staan en je speech enthousiast kunnen overbrengen. Je moet goed zijn in het contact leggen met mensen en je moet het Nederlands goed beheersen.”

Trouwambtenaren in Goes krijgen via de gemeente een staat met gegevens van het bruidspaar. “Ik bel of mail ze dan om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Dat is het enige gesprek dat ik heb met het bruidspaar voor de ceremonie, dus ik vraag ze dan gelijk het hemd van het lijf. Natuurlijk heb ik in de dagen erna nog wel telefonisch/app/mail-contact.” Margot gaat het liefst bij de mensen thuis langs voor het gesprek, omdat de aanstaande echtgenoten zich daar het meest op hun gemak voelen. Als dat niet lukt zoekt ze een horecagelegenheid op. “Ik vraag onder andere hoe lang ze samen zijn en wat ze leuk vinden aan elkaar. Waarom ze bewust diegene kiezen om de rest van hun leven mee te delen. Dat is altijd een lastige vraag. Het is een gevoel, maar vang dat maar eens in woorden.”

‘Je snapt natuurlijk wat er dan gebeurt: kippenvel en tranen’

Na het kennismakingsgesprek begint Margot aan de speech. “Ik probeer het altijd zo persoonlijk mogelijk te houden. Soms gebruik ik een liedje of een gedicht dat ik ken, maar dat doe ik alleen als ik het echt bij het betreffende bruidspaar vind passen. Wat ik ook altijd leuk vind om te doen en wat ook mooie reacties oplevert in de zaal, is dat ze een liefdesbriefje aan elkaar voorlezen. Je snapt natuurlijk wat er dan gebeurt: kippenvel en tranen. Niet alleen de familie van het paar wordt verrast, maar als aanstaande echtgenoot weet je ook niet wat er op dat briefje staat. Het is geweldig om een bijdrage te mogen leveren aan zo’n mooie dag.”

Weetjes:

  • De bruid zit altijd rechts van de bruidegom. Na de belofte loopt de bruid links van de bruidegom de zaal uit, omdat ze dan het dichtst bij zijn hart zit.
  • In Nederland geldt het burgerlijk huwelijk als het wettelijk huwelijk. Je kunt dus niet eerst of alleen in de kerk trouwen.
  • Zeg je voor de grap ‘nee’, dan is het feest gelijk klaar. De huwelijksvoltrekking mag niet doorgaan.
  • Vanaf 1 september hoeven stellen die gaan trouwen niet meer naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan. Daisy van Poelje (27) en haar aanstaande Jochem Schot (31) uit Goes gingen 31 augustus als laatste stel in Nederland volgens het boekje in ondertrouw.

 

Een Buitengewoon Ambtenaar voor de Burgerlijke Stand, ook wel bekend als trouwambtenaar, is in Nederland een ambtenaar die wordt aangesteld door het gemeentebestuur met als taak het voltrekken van huwelijken, het registeren van partnerschappen en het omzetten van huwelijken en geregistreerde partnerschappen. Iedere trouwambtenaar moet beëdigd worden, voordat hij/zij huwelijken mag voltrekken.

Ga je binnenkort zelf trouwen en wil je het extra persoonlijk houden? Het is tegenwoordig mogelijk om trouwambtenaar te worden voor een dag. Je beste vriend(in), je broer of zus of een ander familielid, kan jullie BABS worden. Geef dit wel op tijd door bij de gemeente, want ook een trouwambtenaar voor een dag moet beëdigd worden.

Tekst Marina Smits 

Fotografie Roxanne Humme | Photolicious en Marieke Mol