Het is herkenbaar voor velen: eigenlijk willen we wel iets voor anderen, zoals eenzame ouderen betekenen, maar door ons drukke leven durven we ons niet echt aan een initiatief te binden. Dat gevoel bleef knagen aan Eef de Nooijer uit Vlissingen. Ze bedacht een oplossing.
“Ik had en heb een baan, een gezin met kinderen en een leuke groep vriendinnen. Veel tijd om elke week bij een oudere langs te gaan, bleef er dus niet over”, legt Eef uit. “Wel was ik altijd al gek op schrijven, dus bedacht ik dat het misschien leuk zou zijn om mensen af en toe wat post te sturen.”
Flow
Met dit idee, Postmaatje, ging Eef naar het plaatselijke verzorgingshuis. “Ze hadden direct 35 geïnteresseerde ouderen. Die kon ik niet allemaal alleen aanschrijven, dus vroeg ik aan familie en vrienden of zij ook een ‘opaatje of omaatje’ wilden. Dit werd vervolgens op–gepikt door de ‘Flow’, een tijdschrift dat zich op mindfullness en creativiteit richt. Met honderden tegelijk stroomden de schrijvers daarna binnen.”
Van jong tot oud
Inmiddels doen er duizenden schrijvers in Nederland en België aan Postmaatje mee. “Van jonge studenten tot dames van in de negentig. Ze willen allemaal iets betekenen voor een ander en op deze manier kan dat heel laagdrempelig. Ik vraag ze minimaal vier tot acht keer per jaar iets te schrijven. Ik koppel de schrijvers aan mensen die zich eenzaam voelen of een moeilijke tijd doormaken en geef daarbij door wat diegene aan hobby’s of interesses heeft. Zo kunnen de schrijvers hierbij aansluiten en vooral over leuke, positieve dingen schrijven.”
Lichtpuntje
Aan sommige ouderen koppelt Eef wel dertig schrijvers. “Voor deze mensen is het echt een uitje om iedere dag naar de brievenbus te lopen. Het is het lichtpuntje van hun dag. Maar veel of weinig post, het blijft voor iedere ontvanger heel bijzonder dat iemand die hen niet kent, toch de tijd en moeite wil nemen om hen een kaartje of brief te sturen. Het verwarmt hun hart. ‘Ik voel me echt gezien, alsof ik er toe doe’, hoor ik vaak.” En dat hoort Eef niet meer alleen van ouderen. “Ook veel jongere mensen hebben zich aangemeld. Zeker de laatste tijd, met corona. Hun wereldje wordt nu ook ineens heel klein en ze schamen zich voor hun eenzaamheid. Dankzij Postmaatje kunnen we dat gevoel iets verminderen. Dat is waar alle schrijvers het voor doen.”
Ook post schrijven of ontvangen?
Ga naar www.postmaatje.nl
Tekst Kim de Booij