Hoe je met ‘groen’ lenen geld bespaart

Denk jij, zoals zovelen, aan energiebesparende maatregelen? Wil je je huis beter isoleren of zelf groene energie opwekken door middel van zonnepanelen? Misschien ga je wel all–the-way en laat je een warmtepomp installeren. Welke energiebesparende maatregelen je ook neemt, ze kosten natuurlijk eerst geld om ze aan te schaffen.

Laten we even vooropstellen dat als je spaargeld hebt waarmee je de energiebesparende maatregelen kunt betalen, je hiermee altijd goedkoper uit bent dan wanneer je voor energiebesparende maatregelen leent. Als je leent, betaal je namelijk altijd rente aan de geld-verstrekker. Daarmee vertellen we je vast niks nieuws. Maar ja, als je niet zoveel geld op je rekening hebt staan, is lenen je enige optie. En een goede optie, wat dat betreft, want lenen voor energiebesparende maatregelen kan je geld besparen.

Lage rente, subsidie, voordeel en besparing

Feit blijft dat je voor een lening rente betaalt. Dat is overal zo, daar veranderen wij ook niks aan. Maar er zitten je een hoop dingen mee! Zo is de hypotheekrente nog steeds historisch laag, dus geld lenen kost nu veel minder dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Daarnaast zijn er tal van subsidies voor energiebesparende maatregelen. Om de klimaatverandering een halt toe te roepen, is energiebesparing een belangrijk speerpunt voor de overheid. Daarom stimuleren ze jou met subsidies om energiebesparende maatregelen door te voeren. Je betaalt dus niet alles zelf. Hoe lekker is dat? Als derde voordeel komen zowel gemeenten als geldverstrekkers met ‘groene leningen’. Op deze leningen, speciaal bedoeld voor energiebesparende maatregelen, betaal je veelal minder rente dan op een ‘gewone’ hypotheek. Bij De Hypotheekshop laten we je graag zien bij welke partijen je voor zo’n groene lening terechtkunt. En – last nut not  least – is er natuurlijk ook nog het financieel voordeel van de energiebesparende maatregelen zelf. Doordat je minder energie gaat verbruiken, gaat jouw energierekening omlaag. Wek je dan ook nog eens je eigen energie op, bijvoorbeeld via zonnepanelen, dan kan dat een flinke besparing betekenen.

Positief totaalplaatje

Wanneer je geld (bij)leent voor energie-besparende maatregelen gaan dus enerzijds jouw hypotheeklasten omhoog. Echter, zoals je hierboven al las, in geringe mate. Het bedrag dat je dankzij de energiebesparende maatregelen maandelijks bespaart op je energierekening, is vaak een stuk groter. Uiteindelijk kom je dus op een positief totaalplaatje uit: je bespaart maandelijks meer dan je uitgeeft, dus je totale maandlasten gaan omlaag!

Een keertje rekenen?

Wil je weten of het voor jou ook gunstig is om (bij) te lenen voor energiebesparende maat-regelen? Neem eens contact op met De Hypotheekshop. Onze adviseurs laten je zien wat een lening je zou kosten. Samen met de -indicatie van de daling van jouw energie-rekening, weet je waar je aan toe bent en kun je een wijs besluit nemen. Helder verhaal!

Henk DaalhuizenErkend Financieel Adviseur De Hypotheekshop

Afsprakenlijn (0118) 64 20 07

Of bel/app naar 06 82 65 01 75

www.hypotheekshop.nl

De waarschuwing ‘Let op: Geld lenen kost geld’ zie je bij veel leningen staan. Maar wat vind je hiervan: als je leent voor energie-besparende maatregelen aan je huis, kun je juist geld besparen!