Dit verhaal gaat over Ziva. Ze kan niet thuis blijven wonen en komt in een pleeggezin terecht. Het verhaal is geschreven in dichtvorm en helpt kinderen te begrijpen dat er kinderen zijn die niet bij ouder(s) op kunnen groeien en dat er daarom pleegzorg nodig is. Een boek dat in iedere boekenkast thuishoort.
“Dat ik ooit een boek zou gaan schrijven, wist ik, maar waarover dat boek zou gaan, vroeg ik me vaak af, vanaf jongs af schreef ik heel graag gedichten en brieven, een liefde voor mooie taal. Na 15 jaar gewerkt te hebben in het familiebedrijf en de geboorte van onze zoon nam ik ontslag en ontstond het verlangen voor pleegzorg. Toen mijn man en ik de deur van ons huis en hart openzetten voor een pleegdochter, dacht ik vaak na over de vraag hoe zij dit hele traject zou beleven. Hoe zou het zijn niet thuis te kunnen wonen? Hoe zou ze zich voelen? Hier wilde ik woorden aan geven en zo ontstond in alle kwetsbaarheid, eerlijkheid en tederheid dit verhaal over Ziva.
Het schrijven van dit boek was voor mij helend. Het was een diep verlangen dit te doen in het belang van alle pleegkinderen, maar het heeft me ook geholpen afscheid te nemen en afstand te doen van de periode waarin we de zorg hadden voor onze pleegdochter. Na haar vertrek bleef een leeg kamertje achter, maar ons hart was vol herinneringen.”


Hartenhuisjes
“Mensen rondom, vooral mijn man, motiveerde me om door te gaan met het proces van het uitwerken van mijn idee en het schrijven van het verhaal. Mede dankzij hem is het verhaal van Ziva er gekomen. De praktische hulp bij het vormgeven van mijn boek kreeg ik van Aisha
(@dewonderwolk), Willianne (@huisvanmijn) en Gerdien (gezinshuis-
ouder en tekstschrijver). Zij hebben op een prachtige manier invulling en vorm gegeven aan de ideeën die ik had over hoe het boek eruit zou zien. Volledig in eigen beheer een boek uitgeven is spannend maar zo is het wel echt geworden hoe ik het voor me zag. Op 16 juli was mijn boek daar, een bijzonder moment om dan eindelijk na al die tijd mijn eigen boek in handen te hebben. Nu, in september, heb ik meer dan 200 exemplaren verkocht zonder hulp van marketing of een uitgever. Via mijn instagrampagina @huisje.hil verkoop ik het meest. Nu het boek bekendheid krijgt hoop ik dat Ziva’s verhaal meer en meer gelezen en voorgelezen zal worden aan alle kinderen en dat dit als gevolg heeft dat er veel hartenhuisjes opengaan voor kinderen die niet thuis kunnen opgroeien. Maar ook dat er onder alle kinderen meer bekendheid komt wat pleegzorg is, hoe dat gaat en dat pleegkinderen zich herkennen in het verhaal, hoe pijnlijk ook, maar herkenning geeft vaak ook een stukje troost.
Daarom mijn boek!”


Een boek bestellen? Of verkooppunt worden? Stuur een berichtje via instagram @huisje.hil of mail naar zivaishaarnaam@hotmail.com