Een glas vol karakter

In gesprek met bierbrouwer Kees Bubberman over zijn bekende bierbrouwerij.
Het allereerste biertje dat bierbrouwer Kees Bubberman ooit dronk, was een Shandy. “Dat was in die tijd een soort Radler. Ik was een jaar of dertien.” Was hij meteen bierliefhebber? Nee, dat niet. Dat kwam pas later, toen het ‘echte’ bier gebrouwen werd.

“Gewoon pils smaakt eigenlijk naar weinig, als je het mij vraagt. Kijk, een verse IPA of een mooie volle Imperial Stout daar word ik gelukkig van. Pas toen dat in opkomst kwam, begon bier me te interesseren. Toen was ik wel al wat ouder dan dertien hoor”, lacht Kees. Net als veel andere liefhebbers, dronk Kees gewoon geregeld een biertje. Niks meer, niks minder. Hij was chef-kok van beroep en dacht er nooit aan om zelf bierbrouwer te worden.

Gewoon een fijne hobby

“Ik was een jaar of dertig toen een vriend van me voorstelde om eens een cursus bierbrouwen te volgen. Dat leek me wel leuk, dus ik stemde in. Even later deed ik mee aan wedstrijden en won ik al gauw prijzen. Tja, dan ga je het vanzelf steeds leuker vinden. Ik brouwde iedere maand wel een paar keer en werd er steeds beter in. Het was voor mij, naast mijn drukke bestaan als chef-kok, een manier om te onthaasten. Gewoon een fijne hobby, lekker op het gemakje in de keuken wat bier brouwen.”

Weet jij iemand?

Hoe werd deze hobby dan toch zijn beroep? “Dat was in 2007, toen ik op de dag na kerst Tom Terhorst tegenkwam in de sauna. Hij was eigenaar van een lokaal restaurant met brouwerij. ‘Hé Kees, ik zoek een brouwer, weet jij iemand?’, vroeg hij. Mijn antwoord daarop was ‘Ja, ik.’ Later hoorde ik dat hij eigenlijk wel een beetje op dat antwoord had gehoopt.”

Dankbaar

Na zeven jaar met veel plezier bij brouwerij Emelisse te hebben gewerkt, was Kees toch wel toe aan iets nieuws. In juni 2014 begon hij daarom met plannen voor zijn eigen brouwerij. “In een half jaar tijd had ik de helft van de financiering al rond via crowdfunding. In november ging ik echt van start. Ik had het voordeel dat ik bekend was geworden in het wereldje. Zonder Tom ter Horst, eigenaar van Brouwerij Emelisse, had ik deze stap waarschijnlijk nooit kunnen zetten. Daarvoor ben ik hem dankbaar.”

Karakter

Een jaar later werd Brouwerij Kees al uitgeroepen tot een van de vier beste nieuwkomers wereldwijd en inmiddels hoort hij bij een van de honderd beste brouwers ter wereld. “Daar ben ik best wel blij mee. Het is toch een teken dat je het goed doet. Ik probeer altijd bieren te brouwen die afwijken van de standaard en echt vol van smaak zijn. Zijn ze per definitie beter dan andere bieren? Dat wil ik niet zeggen. Smaak is persoonlijk. Maar ik zorg in ieder geval voor een glas vol karakter.”

Bier in blik

En binnenkort niet meer alleen een glas, toch Kees? “Klopt, ik investeer nu ook in een blikjeslijn. Blik is namelijk in alle opzichten beter dan glas. Er komt geen zonlicht bij het bier, waardoor het minder snel verouderd en het is beter voor het milieu. Door de verbeterde kwaliteit geeft blik ook al lang geen bijsmaak meer af. Echte bierliefhebbers hebben blik wel al geaccepteerd en in Amerika, waar ze toch jaren op ons voorlopen als het om bier gaat, zie je bijna niet anders meer.”

Trots

Terugkijkend op wat hij in een paar jaar tijd al heeft bereikt, een goedlopende brouwerij die jaarlijks 250.000 liter bier produceert, is de inmiddels 65-jarige Kees best een trots man. “Je staat er niet zo bij stil, omdat je steeds druk aan het werk bent. Maar als ik in het weekend door de brouwerij loop en om me heen kijk, denk ik wel eens: ‘Ik heb het toch maar mooi voor elkaar gebokst’.”

Inmiddels hoort
Kees bij een van

de honderd beste

brouwers ter wereld

Tekst Kim de Booij

Fotografie Limit Fotografie