Het gonst in Vlissingen. In de stadswijk Scheldekwartier is nieuwe energie voelbaar: hier gebeurt iets. Wegbereider en iconisch landmark in dit nieuwe stadsdeel is Hotel De Timmerfabriek. Een uniek project waar historisch besef, technisch vakmanschap en het lef om groot te denken samenkomen. Wie nu uitsluitend spreekt over De Timmerfabriek als viersterren hotel gaat voorbij aan de grootsheid van dit project. Het is TEAMforREAL uit Goes, samen met Bouwgroep Peters, Kloeg Collection en alle investeerders, waaronder AVV Beheer uit Middelburg, gelukt om een historisch rijksmonument te behouden voor de stad Vlissingen. Sterker nog, met Hotel De Timmerfabriek staat toeristisch Zeeland kwalitatief nóg nadrukkelijker op de kaart.
We spreken Paul Huges, mede-eigenaar van TEAMforREAL, Stefan den Dekker, directeur van Bouwgroep Peters en Michel Kloeg, eigenaar van Kloeg Collection op de fraaie, open tussenverdieping middenin Hotel De Timmerfabriek. Wie hier goed om zich heen kijkt, komt superlatieven tekort en begrijpt direct de omvang van dit project. Het historische karakter en het industriële verleden van het pand zijn hier volledig omarmd. Dit geeft het pand een stoer karakter, terwijl het gelijktijdig een aangename hotelluxe uitstraalt. De betonnen plafonds en kolommen stammen rechtstreeks uit 1914, de grote raampartijen, het indrukwekkende atrium met glazen kap, de open galerijen, en natuurlijk het iconische torentje; alleen hier rondlopen is al een belevenis.
‘Het historische karakter en het industriële verleden van het pand zijn hier volledig omarmd’
Een pand dat zijn weerga niet kent
Paul herinnert zich de eerste keer dat hij hier binnenkeek. Het was april 2017 en de Timmerfabriek stond er verlaten en ietwat desolaat bij. “Ik vond het magistraal. Die open, maagdelijke ruimte, de lichtinval, de doorkijk naar het water; mijn partners en ik keken met ons ‘ontwikkelhart’ en waren volledig in extase. We realiseerden ons dat een pand in deze setting en met deze historie zijn weerga niet kent. Het groots dromen en denken startte direct. We wisten dat we hiervan iets moois konden maken en wisten óók dat we dat alleen konden doen met goede partners. Bouwgroep Peters kende het gebouw. Op verzoek van de gemeente Vlissingen hadden zij de Timmerfabriek enkele jaren eerder al zodanig gerestaureerd dat het casco in orde was. Bovendien, we kennen hen én weten wat zij kunnen met historische gebouwen. Ook de samenwerking met Kloeg Collection lag voor de hand. Zij geven op een fantastische manier invulling aan onze hotel-recreatieve concepten.”
Plannen concretiseren
Michel was direct even enthousiast als Paul en zijn collega’s. Hij vertelt: “Ik kom uit Rotterdam en heb het iconische hotel New York en de Kop van Zuid zien ontstaan. Ik wist dat we dat in Zeeland ook zouden kunnen, en zelfs nog beter. Daar komt bij dat de provincie Zeeland kampt met een tekort aan hotelaccommodaties op een kwalitatief hoog niveau.
Historie van de Timmerfabriek
De bouw van de Timmerfabriek startte in 1914. De fabriek maakte deel uit van de beroemde Scheldewerf en diende als de werkplaats waar meubilair voor scheepsinrichtingen werd gemaakt. Bij de bouw werd iedere vierkante meter van het kavel benut. Dat verklaart de bijzondere vorm van het gebouw: uitlopend op een punt, langs de randen van het kavel en de omliggende wegen. De Timmerfabriek was een uitzonderlijk modern gebouw voor die tijd. Als één van de eerste gebouwen in Nederland werd het gebouwd met een skelet van gewapend beton. De mallen voor het beton werden gemaakt van ruwe planken. Wie nu goed kijkt, ziet nog steeds de nerven en knoesten van dit hout terug in de betonnen pilaren en muren van De Timmerfabriek. Kenmerkend voor het pand zijn de grote raampartijen. Die waren nodig omdat de timmerlieden veel licht nodig hadden voor hun precisiewerk. Kunstlicht was echter kostbaar, vandaar de keuze voor veel en grote ramen en een atrium in het dak. Dit glazen atrium overkoepelde de enorme galerij van de Timmerfabriek. Via deze gigantische open ruimte werden de scheepsinterieurs van verdieping naar verdieping gehesen. Ook de grote takel waarmee dat gebeurde, zie je terug in het hotel.
Deze dynamische plek, aan het water met zoveel historie en de miljoenenjachten van Damen voor de deur, kon niet anders dan een succes worden.” Paul lacht en vertelt dat alleen bij Stefans voorganger het enthousiasme even moest ‘groeien’; als aannemer wist hij dat dit een enorm uitdagend bouwproject zou worden. Paul: “We zijn uiteindelijk met alle partners én architect Timko Lokerse naar Hotel New York gegaan en hebben daar de koppen bij elkaar gestoken om onze plannen verder uit te broeden.” Dat laatste betekende soms ook grootse ideeën loslaten en op basis van bouwkundige, constructieve en rekenkundige afwegingen komen tot haalbare plannen. “De projectontwikkeling heeft enkele jaren geduurd. Daarbij hadden we bovendien te maken met het feit dat dit een rijksmonument is, waardoor er meer partijen meekijken. Dat leidde soms tot interessante, maar stevige discussies, bijvoorbeeld met de monumentencommissie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Noemenswaardig hierbij is de medewerking van de gemeente Vlissingen. Niets dan lof daarvoor, zonder hun medewerking was het niet gelukt.”
Bouwgroep Peters
Bouwgroep Peters uit Middelburg is één van de grootste bouwbedrijven in Zeeland. Bouwen, verbouwen, renoveren, restaureren en ontwikkelen; het bedrijf is bij tal van projecten actief. Bouwgroep Peters investeert als bouwteampartner in langdurige samenwerkingen. Dat juist De Timmerfabriek een kolfje naar hun hand is, komt door de ruime kennis en kunde die deze aannemer heeft op het gebied van restaureren en renoveren. Directeur Stefan den Dekker: “Bij de Timmerfabriek ben ik met name trots op het iconische torentje dat we na 75 jaar hebben teruggeplaatst. We hebben dat prefab gemaakt en er toen opgetakeld. Die ‘kroning’ was een mijlpaal in het project en markeerde op een fanatische manier het bereiken van het hoogste punt.”
‘Bij de Timmerfabriek ben ik met name trots op het iconische torentje dat we na 75 jaar hebben teruggeplaatst’
Enthousiaste investeerders
Kenmerkend voor de werkwijze van TEAMforREAL is dat zij de recreatieve vastgoedprojecten die zij samen met TEAM Concepts ontwikkelen vervolgens via hun eigen verkooporganisatie TEAM Leisure aanbieden aan (particuliere) investeerders. Om die reden werd binnen het concept van De Timmerfabriek gekozen voor een divers aanbod, uiteenlopend van hotelkamers tot hotelappartementen. “De lancering hiervan deden we in de zomer van 2020. Daarvoor had AVV Beheer zich al garant gesteld voor de aankoop van een aanzienlijk aantal accommodaties. Hierdoor kende het project direct een vliegende start. Beleggers omarmden onze ideeën en vooral ook het verhaal erachter. Natuurlijk omdat ze hiermee een waardevaste vastgoedinvestering doen met een uitstekend rendement, maar óók vanwege de investering in de toekomst van Nederlands cultureel erfgoed. Samen geven wij de Timmerfabriek als het ware door aan volgende generaties. Ons vaste notariskantoor Sauer & Oonk voegde ook in dit project wederom haar onschatbare waarde toe bij het bedenken van de juiste juridische formule.”
Kloeg Collection
Kloeg Collection bestaat uit luxe 4-sterren vakantieverblijven op mooie locaties. Kwaliteit is de belangrijkste kernwaarde van Kloeg Collection. Eigenaar Michel Kloeg: “Binnen onze collectie is geen enkel hotel hetzelfde. Wat wél overal hetzelfde is, is ons streven naar een beleving op 5-sterrenniveau. Kenmerkend is het familiare karakter van onze hotels, waarmee we zowel een goed aanbod hebben voor de toeristische als de zakelijke markt. In Vlissingen wordt naast De Timmerfabriek gebouwd aan De Dokwerker, een stoer appartementenhotel met 58 hotelappartementen. Deze bedienen we vanuit De Timmerfabriek. Dat geldt ook voor de luxe hotelboot Koningin Emma, die aan de Houtkade ligt. Leuk weetje: het interieur van deze boot werd destijds in De Timmerfabriek gemaakt.”
Tekst Caroline Houmes
Fotografie Scherp! Fotografie & Dick van der Veer Fotografie