Bijzondere groentes, eetbare bloemen en unieke buitenkamers in Zonnemaire

Dieneke Klompe wil met haar consumptieve kwekerij in bijzondere groenten en eetbare bloemen mensen bewust maken van het belang van gezond eten, laten zien wat voor mooie producten de natuur allemaal te bieden heeft. Sterrenkoks van heinde en verre kopen bij haar in. Ze is een boerin met een missie, maar wel met beide benen op de grond. Maar er is meer dan een kwekerij….

Wanneer je bij Dieneke de kwekerij oploopt, stap je ineens in een andere wereld. Dat klinkt zweverig,  maar dat is het absoluut niet. Je gaat er terug naar de basis, staat er middenin de natuur en om je heen is het stil. Op een kraaiende haan en het ruisen van de blaadjes aan de bomen na dan. Hier vergeet je internet, je telefoon en de rest van de wereld. Maar dit paradijs is er niet vanzelf gekomen en het groeit telkens een stukje verder.

Het begin

Dieneke komt uit een echt Zeeuwse agrarische familie. Ze groeide op in Dreischor en was van jongs af aan gewend mee te helpen in het boerenbedrijf. Ze vertrok na de middelbare school naar Delft om  de lerarenopleiding te volgen. Vervolgens werkte ze als grafisch vormgever en daarna nog jaren als docent tekenen en handvaardigheid. Maar al die tijd werkte ze wanneer het kon mee in het familiebedrijf. Ze wilde geen afstand doen van het boerenleven. In 2000 kocht ze een perceel grond van een hectare groot. “Het moest iets bijzonders worden. Geen reguliere landbouw. Maar een biologische kwekerij met bijzondere groenten, kruiden en eetbare bloemen. Ik heb de kwekerij helemaal zelf opgebouwd, met hulp van een heleboel vakmensen om me heen. Dat was snoeihard werken.” 

Kweekparadijs

Toen ze de grond kocht, was er helemaal niets. Ze legde alles zelf aan en realiseerde koelingen, opslag en een ontvangstruimte. Ook haar huis staat op de kwekerij, handig als je dagelijks zoveel uren werkt. Dan moet er gezaaid, geplant, geoogst en gewied worden. Haar klanten vond ze door groothandels en restaurants te bezoeken en hen een proefpakket met haar producten te geven. Dat sloeg aan en inmiddels weten koks, zowel met als zonder sterren, haar kweekparadijs heel goed te vinden en op waarde te schatten. “Ik vind het super leuk om met hen te sparren en na te denken over manieren om mensen bewust met gezonde voeding om te laten gaan. Laatst werd ik gebeld door een van hen. Hij moest jureren en vroeg of het kon zijn dat hij daar blind mijn producten zat te proeven. Dat was inderdaad zo. Dat is toch een geweldig compliment?”

‘Hier vergeet je internet, je telefoon en de rest van de wereld’

Op bezoek bij Dieneke

Op de kwekerij wordt ecologisch geboerd. Dat betekent zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Onkruid wordt gewied en als Dieneke last heeft van een beestjesplaag, zet ze natuurlijke vijanden als sluipwespen of lieveheersbeestjes in om die te bestrijden. Om het bewustzijn over deze gezonde manier van producten kweken te vergroten, ontvangt ze ook mensen op de kwekerij. Je kunt een rondleiding krijgen of een workshop boeken. Bijvoorbeeld als teamuitje met het bedrijf of met een groepje vriendinnen om een eigen kruidenvoetenbad te maken. Steeds vaker kreeg Dieneke te horen dat het zo fijn zou zijn om hier langer dan alleen dat dagdeel van het bezoek te kunnen blijven. Een nieuw zaadje werd geplant. Hoe fantastisch zou het zijn om dat mogelijk te maken?

Buitenkamers

“Op een bepaald moment was de kwekerij ‘klaar’. Ik heb er keihard voor gewerkt en vind het nog steeds leuk. Maar als iets te veel routine wordt, dan wil ik mijn vizier ook ergens anders op kunnen richten. De kwekerij is in feite de begane grond, ik ben letterlijk en figuurlijk met de verdieping aan de slag gegaan. Ik sta met beide voeten in de klei, maar ik weet ook dat het heel fijn is om even afstand te kunnen nemen. Het idee voor de buitenkamers ontstond.” Dat was in 2015 en Dieneke besloot ermee naar de gemeente te stappen. Dat was spannend, maar het plan werd enthousiast ontvangen. Ze kreeg vergunning om vier buitenkamers te realiseren op de strook grond die ze naast de kwekerij ligt. Al bij al kostte het enkele jaren om de financiering en uitwerking van het plan rond te krijgen. Begin 2020 was het zover: de vier huisjes werden geplaatst.

Rust en ruimte

Voor Dieneke is het belangrijk dat alles wat ze doet past in het plaatje van de kwekerij. Dit nieuwe verhaal moest daar ook wel in passen. En dat is goed gelukt. Vanaf het midden van de kwekerij loop je over een paadje door het bosplantsoen heen naar de buitenkamers toe. Er is ook een eigen ingang aan de voorzijde van het terrein. Het geheel is ruim opgezet en ieder huisje ligt ongeveer een halve meter boven het land. “Dat heb ik speciaal zo laten maken, met een veranda en wuivende vitrage, waardoor je een soort ‘out of Africa’ gevoel krijgt. Je hebt hier een ruim uitzicht over de polder en de lucht, alleen al voor de fantastische zonsondergangen iedere dag weer. Er is in ons leven altijd wel iets dat de aandacht vraagt. Wil je rust en ruimte vinden om tot jezelf te komen, dan is zo’n buitenkamer heel geschikt. Alle oplossingen zitten in de mens zelf, als je maar de tijd neemt om naar jezelf te luisteren. Dat kan hier. Samen of alleen.”

‘Dat heb ik speciaal zo laten maken, met een veranda en wuivende vitrage, waardoor je een soort ‘out of Africa’ gevoel krijgt ’

Retraite

Het terrein van Dieneke is (bijna) een gesloten systeem, door de vele zonnecellen is ze zo goed als  zelfvoorzienend. Een helofytenfilter zorgt voor de zuivering van het afvalwater. De buitenkamers zijn innovatief, maar dat vindt Dieneke eigenlijk een te zakelijke term. “Ze moesten gewoon passen bij wat ik met de kwekerij doe. Dus duurzaam, levend, van hout, maar wel drie keer geschilderd, zodat het goed blijft. Ik heb ze allemaal zelf afgewerkt. Dat is mijn manier om het naar mijn hand te zetten. Je hebt er alles: een bed, lekkere stoelen, sanitair, een keukentje en een tafel om aan te zitten. Alleen geen televisie en wifi.” En dat is natuurlijk de bedoeling van een retraite: dat je je minimaal drie dagen terugtrekt om rust te vinden en zoals Dieneke zegt te ‘herbronnen’. Zo’n retraite kan zowel actief als passief zijn. Passief als je gewoon niks wilt doen en de stilte zoekt voor yoga, meditatie of het lezen van een boek. Of juist actief, dan maak je een afspraak,  als je zin hebt in een praatje of werkje op de kwekerij.

Broedplaats

“Het beeld dat mensen hebben van een retraite is misschien dat je dat alleen doet. Maar wat mij betreft kan het ook met meerdere mensen en op verschillende manieren. Er is van alles mogelijk. Als het maar bij deze plek past. Denk aan organisaties die met hun medewerkers soms een plek zoeken om even uit het ‘gewone’ werk weg te kunnen. Om de creativiteit aan te wakkeren. Overigens zou ik het geweldig vinden als dit een broedplaats wordt voor nieuwe creativiteit. Als ik mensen kan uitnodigen die hun talent hier op een bijzondere manier willen delen.” Dieneke ziet dit als een kans om ook zichzelf verder te ontwikkelen. Ze is absoluut niet zweverig of geitenwollensokken-achtig, maar alles wat ze doet, doet ze omdat ze er enthousiast van wordt. “Ik kan hier mijn kennis, interesse en passie delen met mensen. Eerder had ik er geen tijd voor vanwege de kwekerij. Nu heb ik  letterlijk en figuurlijk ruimte gemaakt om dat te doen.”

www.bijzonderegroenten.nl

Tekst Mariska den Hartog  

Fotografie Sander Kikkert en archief Dieneke Klompe