Het andere gezicht van Mart Visser

Hoewel Mart Visser vooral bekend is van zijn werk als couturier, is hij al jaren ook als kunstenaar actief. Op intuïtieve wijze maakt hij sculpturen en schilderijen en experimenteert met formaten en materiaalgebruik. Net als bij zijn modernistische modedesign versterken structuur, reliëf, textuur en techniek het ontwerp.

Geboren in 1968, studeerde Visser aan de Mode-academie Montaigné. Hij debuteerde in 1992 met haute couture en introduceerde in 2003 een confectielijn. Sinds Mart Visser een potlood of penseel kan vasthouden, tekent hij hoofden, koppen en gelaatsuitdrukkingen. De expressie van het gezicht in al zijn vormen is wat hem boeit. De kracht van een persoonlijkheid maakt voor hem het individu op het doek. Visser wordt geïnspireerd door zijn ontmoetingen en laat daarbij zijn intuïtie de vrije geest. Hij start met een blanco doek; niet wetende wat het gaat worden. Structuur, reliëf, ambacht en techniek versterken het ontwerp. Dezelfde ingrediënten past Mart Visser toe in zijn artwork, beelden, schilderijen en installaties.

“Mijn schoonouders hadden een halve eeuw een prachtig buitenhuis aan het Veerse Meer bij Kortgene. Daar liggen zoveel mooie herinneringen, de eindeloze vlaktes en stranden… I love Zeeland!”

De ruige en abstracte opzet zoals Visser deze creëert staan in schril contrast met de modernistische en fijne belijning van zijn haute couture. Het kleurenpalet en dynamische diversiteit aan materialen zijn de enige overlappingen met zijn collecties. Nachtblauw, gradaties in zwart, wit en grijzen, donker oranje, oker en een parade aan vergrijsde tonen. Als kunstenaar maakt Mart sculpturen van zware materialen, ruwe houtsoorten, stenen en ijzer; met een liefde voor oude, verweerde materialen. Hij stapelt, modelleert met het gewicht en vormt fascinerende objecten.

 

“De expressie van het gezicht in al zijn vormen is wat mij boeit”

“De afdruk van een gezicht of juist de speling met schaduw waardoor de contouren van het gezicht maar gedeeltelijk zichtbaar zijn; pas dan wordt een beeld voor mij interessant”

Vervolgens worden die kunstwerken met muzikaal gevoel gegroepeerd, in een ritme, als installatie. Mart: “Als toeschouwer omring je jezelf met de stilte die de persoon uitstraalt op een doek; je gaat er als het ware in op. Op deze manier kijk ik ook naar een persoon; de contouren, de rimpels en de vlakverdeling van het gezicht. Eén enkele wijziging van een lijn verandert al direct de blik of uitdrukking van het gezicht. De afdruk van een gezicht of juist de speling met schaduw waardoor de contouren van het gezicht maar gedeeltelijk zichtbaar zijn; pas dan wordt een beeld voor mij interessant.”

 

In de schitterende zeventiende eeuwse entourage van de Vrije Academie aan de Amsterdamse Herengracht toont Mart Visser THE RESET. Deze unieke tentoonstelling laat met zo’n 65 werken exact zien waar Mart Visser nu staat als kunstenaar. Terug naar het rauwe proces van bevindingen en uiting. Trouw blijvend aan juist dat ene onderwerp: het hoofd met al haar gelaatsuitdrukkingen.

THE RESET is te zien tot a met
27 oktober | martvisser.nl/artwork.