“Zeeuwse wijnmeiden gooien hoge ogen met natuurwijnen van Solaris, Johanniter en Salomé”

Het is 2017. De in Zeeland geboren en getogen nichtjes Sally Feenstra en Trees Korstanje schrijven zich in voor een cursus wijnbouw. Hier leert het duo een jaar lang over het reilen en zeilen van een wijngaard in Nederland. Een jaartje later, in 2018 wordt de eigen wijngaard daadwerkelijk aangeplant.  

Zowel Sally als Trees hebben Zeeland na de middelbare school verlaten. Na een studententijd in Amsterdam (Sally) en Leiden (Trees) volgt voor allebei een drukke baan in Amsterdam. Sally is hier werkzaam als tandarts en Trees als communicatie-adviseur. In 2017 speelt het duo met het idee om samen een onderneming op te zetten waarmee ze aan de dagelijkse ratrace kunnen ontsnappen. De grote lijnen zijn snel duidelijk: ze willen met hun handen werken, het liefst in de buitenlucht en het moet energie opleveren. Tijdens een gezellige get together in de tuin van Sally, in Broek in Waterland (Noord-Holland), komen allerlei ideeën ter tafel. Dan valt hun blik op een prachtige, grote druivenrank die tegen Sally’s huis aangroeit. Ze kijken elkaar aan en begrijpen elkaar meteen.

Applaus

Stap één is de wijnbouwcursus bij Piet van Rijsingen van Solaria Wijnbouw. De belangrijkste tweede stap volgt niet veel later als de nichtejs een stuk land over kunnen nemen van een koeienboer in Broek in Waterland. De boer vindt het een enorm leuk idee ‘twee meiden die in Nederland een wijngaard willen starten’ en helpt hen daarom graag verder. Op de wijnbouwschool zijn de nichtjes een vreemde eend in de bijt; de cursus wordt vooral door gepensioneerde mannen gevolgd. Na het eerste half jaar kunnen de cursisten wijnstokken bestellen. De nichtjes plaatsen de grootste order. Als docent Piet vraagt of de meiden een presentatie willen geven over hun plantdag roept een balorige medecursist ‘dan weten we hoe het niet moet’. Dit sterkt de meiden verder om door te zetten met hun idee. De wijngaard wordt in 2018 aangeplant met behulp van vrienden en familie. De presentatie die niet veel later volgt wordt door de klas met applaus ontvangen. 

 

Biervlietse Bourgondiër

Na een uitgebreid bodemonderzoek kiezen Sally en Trees voor Solaris en Johanniter, twee witte druivenrassen die zijn ontwikkeld om het goed te doen in een koeler klimaat. Tijdens de verdere zoektocht naar geschikte blauwe druivenrassen komen ze de druif met de naam Salomé tegen. Sally: “Hier is even een stukje achtergrond nodig: onze moeders zijn er twee van een eeneiige drieling, getogen in Biervliet, die de achternaam Salomé dragen. Daarnaast was grootvader Salomé een echte Bourgondiër met we graag een glas rode wijn dronken. Je begrijpt, de Salomé-stokken zijn meteen besteld en het is dus een eerbetoon aan grootvader en drieling Salomé! Er werd overigens gezegd dat deze druif een uitdaging zou zijn op onze veenbodem, maar hij doet het vooralsnog harstikke goed. We hebben er al twee oogstjaren een rosé van gemaakt.”

‘De Salomé druif is een eerbetoon aan onze Biervlietse grootvader en de drieling’

Paradepaardje

Inmiddels heeft het duo al drie oogstjaren achter de rug. Trees: “De eerste paar jaar is het belangrijk om de druiven weg te knippen (groene oogst) zodat alle energie naar de stammen en wortels gaat. De stammen moeten lekker dik worden en de wortels moeten stevig ankeren.” De nichtjes maken natuurwijn en hierbij is het zaak om een zo gezond mogelijke oogst binnen te halen. Hierna kan de wijn zelf haar gang gaan met minimale inmenging van de wijnboer. Dit proces is eigenlijk precies zoals wijn duizenden jaren geleden geproduceerd werd. De vinificatie blijkt een vak apart waarbij ze hebben gemerkt dat de praktijk de beste leerschool is. Het proces gaat met ups en down, maar ieder jaar raakt het duo meer bedreven. Zo hebben Sally en Trees met de oogst van 2022 jaar voor het eerst een petillant naturel (bubbelwijn) gemaakt van de Johanniter druif. “Dit was echt ons paradepaardje waar iedereen dol op was. We hebben er vorig jaar nog voor gekozen om de wijn vooral zelf op te drinken en weg te geven aan vrienden en familie. Dit jaar willen we de boel gaan professio-naliseren. Zo zijn we momenteel bezig met onze wijnetiketten”, aldus de nichtjes.

Eén grote wijnfamilie

Het duo heeft ook gemerkt dat wijnboeren één grote familie zijn. Zo zijn Sally en Trees al met open armen ontvangen voor een rondleiding en tips & tricks van Zeeuwse concullega’s Johan van de Velde van De Kleine Schorre, André Vink van En passant en Ronald Blomme van ’t Biezenhof. Via collega-wijnboeren hebben ze ook apparatuur kunnen overnemen. De nichtjes helpen af en toe mee met de oogst op andere wijndomeinen. Zo heeft Trees met de chardonnay-oogst geholpen bij wijndomein Holset in Limburg en op korte termijn wil het duo ook stagelopen bij een wijnboerin die in Spanje prachtige natuurwijnen produceert. 

Popelen

Sally’s broer Mark runt het restaurant Brasserie Evertsen in Vlissingen en hij staat te popelen om hier ook flesjes van zijn zus en nichtje aan te kunnen bieden. En er is meer interesse vanuit het Zeeuwse. Zo toonde ook chef-kok Dennis Willemse van restaurant Morille (bekroond met een groene Michelinster) in Koudekerke interesse. En er is ook genoeg interesse vanuit de Amsterdamse horeca. Wijn van Hollandse bodem is booming! 

De avonturen van de Zeeuwse ‘wijnmeiden’ volgen, kan het beste via instagram.com/waterlandsewijn

‘We leren graag van andere wijnboeren en helpen graag mee van Dreischor tot Spanje’

Tekst Marc Dorst  |  Fotografie RVDA